Kritik Rusta och Matcha
Det finns många åsikter om det är en bra idé med privata och ideella aktörer inom arbetsförmedling. Olika politiska inriktningar har olika perspektiv och det finns forskning som pekar åt olika håll. Här följer några delav av debatten som förhoppningsvis kan hjälpa dig att fatta ett bättre beslut om du ska ta del av stödet och vilken aktör som passar dig.
Rusta och matcha – en dyr och ineffektiv reform?
Arbetslösheten är en av de största utmaningarna på den svenska arbetsmarknaden, och för att hantera den har regeringen satsat på arbetsmarknadsprojektet Rusta och matcha. Programmet syftar till att hjälpa arbetssökande genom att anlita fristående leverantörer, där privata leverantörer konkurrerar om deltagare genom resultatbaserad support. Syftet har varit att öka effektiviteten och förbättra arbetsmarknadsutfall, men en effektutvärdering visar att reformen kan vara både dyrare och mindre effektiv än om Arbetsförmedlingen själva utför insatserna.
Den tidigare förmedlingsverksamheten sköttes i huvudsak av Arbetsförmedlingen, men med övergången till förstärkt förmedlingsverksamhet via privata aktörer har kostnaderna ökat markant. Flera analyser visar att kostnadseffektiviteten i systemet har minskat, samtidigt som resultaten inte nödvändigtvis är bättre än när Arbetsförmedlingen själva stod för insatserna.
Ett av de stora problemen är leverantörsskillnader. Vissa privata aktörer presterar bra, medan andra misslyckas med att uppnå goda resultat, vilket leder till ojämn kvalitet och ineffektivt resursutnyttjande. När de fristående leverantörerna får betalt utifrån resultatbaserad support, kan det också leda till att de fokuserar på de lättplacerade deltagarna snarare än de som har störst behov av stöd.
Det har visat sig att utbildningsinsatser som till exempel arbetsmarknadsutbildningar har haft en betydligt högre korrelation med resultat i from av varaktigt arbete.
Sammantaget pekar mycket på att Arbetsförmedlingen, med sin tidigare erfarenhet och breda kompetens, skulle kunna bedriva en mer effektiv och kostnadsmedveten verksamhet. Istället för att låta skattepengar gå till privata leverantörer med varierande kvalitet, borde fokus ligga på att stärka myndighetens egen kapacitet och därmed säkerställa att fler arbetssökande får det stöd de behöver – på ett mer kostnadseffektivt sätt.
Vilka är då fördelarna?
Att låta fristående aktörer sköta det rustande och matchande arbetet medför vissa fördelar. Det ger en flexibilitet för staten att utvärdera olika programformer utan att ta en lika stor kostnad, det ska teoretiskt ge fördelar i form av konkurrens som gör att bara de högst presterande får möjlighet att utföra tjänsten, det ger deltagarna en valfrihet som tidigare saknades, även om privatiseringen ger risker med att vissa grupper blir nedprioriterade kanske det är samhällsekonomiskt önskvärt att det som står närmast arbetsmarknaden får extra mycket stöd.
Hur påverkar detta mig som arbetssökande?
Som arbetsmarknadspolitiken är utformad idag genom det demokratiska systemet vi har i Sverige ställs vissa krav på den som får ta del av bidrag när de är arbetssökande. Det är bestämt att en arbetssökande aktivt ska söka arbete och ta del av de olika insatser som erbjuds. Den som tackar nej riskerar att nekas bidrag och framtida insatser. En enskild aktör inom detta fält har inte mycket att säga till om upplägget. Den arbetssökande har inte många andra val än att ta del av det program som erbjuds även om det finns en viss valfrihet i vilket program eller leverantör som ska väljas. Oavsett så är det inte otroligt att en arbetssökande som är inskriven på arbetsförmedlingen kommer att bli erbjuden programmet Rusta och Matcha. Men vad kan man göra om man är missnöjd med detta?
Måste man tacka ja till Rusta och matcha?
Du måste inte tacka ja till Rusta och Matcha, det går alltid att argumentera för att det finns något annat program som skulle vara mer lämpligt, eller att arbetssökande på egen han är mer passande. Däremot kan det komma till en tidpunkt då Arbetsförmedlingen bedömer att det vore hjälpsamt för den arbetssökande att gå på Rusta och Matcha, delvis för att den arbetssökande inte bedöms kunna utföra sitt arbetssökande på ett effektivt sätt och delvis för att Arbetsförmedlingen behöver ha mer koll på vad den arbetssökande gör under tiden denne ska söka arbete, i regel 40 timmar i veckan. Om den arbetssökande inte har några goda argument för att inte gå programmet finns risk att missa rätten till bidrag från Försäkringskassan. Kontentan blir alltså att en arbetssökande mer eller mindre kan tvingas till ett sådant program för att undvika att förlora sin ersättning.
Vad har man för rättigheter i Rusta och Matcha?
Du som deltagare har många rättigheter i programmet Rusta och Matcha. Du ska få det stöd som är obligatoriskt såsom gruppaktiviteter, samtal med kvalificerade handledare och en tydlig planering för hur du ska söka arbete och utbildning. Du har rättigheter i hur din information hanteras och arbetsmiljön ska vara lika god som på en vanligt arbetsplats.
Vad har man för skyldigheter i Rusta och Matcha?
Du har skyldighet att följa den planering som du kommer fram till i samråd med din handledare. Du behöver komma på de obligatoriska aktiviteterna som finns i programmet. Du behöver rapportera frånvaro till de aktörer som ska få informationen. Och slutligen har du en skyldighet att bidra till en god arbetsmiljö för personalen och andra deltagare.
Kan man byta handledare?
Det beror på, en liten aktör kanske bara har ett fåtal handledare på ett kontor, då blir det svårt att byta. En större aktör kanske har andra handledare tillgängliga men det är inte säkert att de vill byta av olika orsaker. Det är inte någon rättighet att få byta handledare men något som de flesta leverantörer skulle försöka hjälpa med om det finns vettiga argument varför bytet ska ske.
Byta leverantör rusta och matcha
Du som deltagare i Arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha har alltid rätt att byta leverantör. Det finns däremot restriktioner i de fall Arbetsförmedlingen misstänker att byten används för att undvika att delta i programmet eller det inte finns några vettiga argument och byten sker för ofta.
Observera att bytet måste gå igenom innan du kan avsluta programmet. Om du akut inte vill delta i ett program på grund av något som har hänt bör du kontakta arbetsförmedlingen och få ett godkännande på att du kan stanna hemma till dess att bytet har gått igenom.
Skriva ut sig från arbetsförmedlingen
En arbetssökande kan när som helts skriva ut sig ur arbetsförmedlingen. Det är ingen tvingande åtgärd. Däremot är inskrivningen ofta kopplad till olika former av bidrag som kanske dras in om du skriver ut dig ur Arbetsförmedlingen eller inte deltar i programmet Rusta och Matcha enligt planeringen.
Semester rusta och matcha
Kan man få semester i Rusta och Matcha? Ja, den som är arbetssökande har rätt till semesterdagar. Du ansöker hos arbetsförmedlingen. Ibland vill Arbetsförmedlingen att leverantören av Rusta och Matcha också ska godkänna ansökan.
Finns det sätt att komma undan Rusta och Matcha
Det finns troligtvis olika argument för att Rusta och Matcha inte är ett passande program. Ett sådant argument har varit att den som har skyddad identitet inte ska gå programmet eftersom sekretessbestämmelserna och rutinerna för att skydda identiteten inte kan garanteras. En person som står för långt från arbetsmarknaden, har missbruksproblem, inte nog bra svenska, stora hälsoproblem och bör vara sjukskriven eller som jobbar svart är exempel på sådana som inte bör gå programmet. Att man inte vill söka jobb tillsammans med andra på grund av social fobi eller andra liknande argument brukar inte vara ett hållbart argument även om det är ganska vanligt att deltagare vill fortsätta söka arbete själva som de gjort i början av sin tid som arbetssökande.
Finns det sätt gå Rusta och Matcha utan att göra något?
En kritik som Arbetsförmedlingen fått på senare år är att program som Rusta och Matcha inte medför en tillräcklig kontroll på över att de arbetssökande verkligen gör vad de är utsatta att göra under sin tid som arbetssökande, dvs vara aktivt sökande 40 timmar i veckan. En program som Rusta och Matcha ger stor frihet att söka arbete på egen hand och hur stor press som sätts på en deltagare att följa planeringen och hur intensiv den aktuella planeringen är kan variera stort. Att aktivt motverka att ta del av programmet kan leda till sanktioner och det står uttryckligen i leverantörernas avtal att varje gång en deltagare inte sköter sin planering eller på olika sätt försvårar för sig själv att få arbete skall detta rapporteras till Arbetsförmedlingen. Men i slutändan är det mycket svårt att kontrollera mer än det obligatoriska aktiviteterna och någon slags aktivitetsnivå. Hur mycket en deltagare presterar på en vecka i form av sökta jobb är också ett svårt mått eftersom olika deltagare har olika kapacitet.
Exempel på sätt som en arbetssökande undviker att sköta programmet
-
Säga att man går på intervjuer men inte gör det
-
Söker jobb hemma men använder ansökningshandlingar som inte coachen har kontrollerat och aktivt försvårar sitt arbetssökande genom att skicka dåliga ansökningshandlingar
-
Bara skicka intresseanmälningar som är svårare att följa upp och inte faktiska annonser
-
Inte dyker upp på intervju
-
Inte sköter sin hygien
-
Söker arbete som är för kvalificerat eller i branscher med för hög konkurrens
-
Arbetar svart och går i programmet enbart för att få bidrag
-
Undviker utbildning och annat som ökar chanserna till arbete
-
Ljuga om personliga problem som hälsa eller familjerelaterade saker som inte går att ifrågasätta
-
Systematiskt sjukanmäla sig eller vabba för att undvika att delta på obligatoriska aktiviteter
-
Hota sig till fördelar eller indirekt antyda att en leverantör får problem om de inte ser mellan fingrarna
-
Strategiskt använda timjobb som ursäkt för att inte gå på aktiviteter
-
Undvika att få arbete genom att missköta intervjuer
-
Undvika att få arbete som är mindre kvalificerat
-
Bli arbetssökande för att senare kunna ta del av anställningsstöd och bli anställd hos släkt, vänner eller arbetsgivare som man kommit överens om för upplägget
-
Vara hos leverantörer som ser mellan fingrarna, som drivs av släkt, vänner eller har något annat upplägg som är inte är förenligt med reglerna
Exempel på anledningar:
-
Har redan svart jobb
-
Kulturella tex att inte kvinnan ska arbeta och det redan finns en i hushållet som försörjer
-
Gett upp - har varit arbetssökande så länge att det känns hopplöst
-
Politiska - att det inte är rätt att kräva att arbetssökande ska göra motprestationen
-
Inte vill ta del av programmet och känner sig tvingad
-
Alla jobb som är möjliga att få kommer leda till ohälsa och det är det minst dåliga alternativet att delta i programmet
-
Låga chanser till arbete - att det är för låg chans att få arbete, tex för någon precis innan pensionsåldern.
-
Att inkomsten behövs för att ge inkomst för att kunna utöva någon annan aktivitet på sidan - konstnärskap, datorspelande osv.
Sedan finns det många deltagare som inte sköter programmet eftersom de inte har förmågan, för låg svenskanivå och missförstår instruktioner eller har för dålig hälsa och därmed inte mäktar med att utföra uppgifterna.
Slutsats: Vara ärlig eller inte?
Som leverantör går det inte att säga annat än att det som lönar sig bäst i längden är att vara ärligt. Att vara ärlig med sig själv och i samtal med en kunnig coach kommer att hjälpa bäst i längden och faktiskt ge en möjlighet att kunna jobba med något bra i framtiden. Hitta en handledare eller handläggare på Arbetsförmedlingen och gör en realistisk plan framåt. Erfarenheten är att det är lätt att försvåra för sig själv i onödan genom att undvika att delta i programmet som det är tänkt, ibland är det hjälpen som du får via ett program som Rusta och Matcha som får dig att tänka nya tankar och ändra ditt beteende, vilket leder dig i den riktningen du verkligen vill ha på ditt liv.
